Notifications
Clear all

Vara beredd på att förvalta ett mandat utan att göra det mer åtråvärt än annat arbete för samhället

1 Inlägg
1 Users
0 Likes
871 Visningar
Carlos Rojas
Inlägg: 4
Admin
Topic starter
(@carlos)
Medlem
Blev medlem: 4 år sedan

Kopplar till några delar i den inledande sammanfattningen som rör att inte drivas av egenintresse, vare sig som politisk org/parti eller politisk individ, bla detta citat:

"Behovet av en ny ideologi som en motpol till dagens ideologier och politiska kultur handlar också om att komma bort från en miljö där politiker fostras till att drivas av makt snarare än vilja till verklig förändring."

En av flera saker jag funderat på när det kommer till att leva den här idén i sin egna kropp, som parti, handlar om hur representanter i kommunfullmäktige väljs. Min ingång generellt, som jag kan återkomma till i ett annat inlägg, är att personer i partiet bör förbereda sig för att kunna förvalta ett mandat i ex kommunfullmäktige, ifall det skulle bli så att de blir ombedda att göra det. Men att de inte ska eftersträva det. Säger inte att det här är lätt, just därför tror jag att det kan behövas hjälp i form och struktur som normaliserar detta också i vårt eget känsloliv. Den enkla anledningen till att eliminera eller minimera strävan som kan finnas att själv vilja vara den där representanten, är förstås att det kommer påverka hur jag beter mig - både vad jag utvecklar för idéer (som kan "passa" för att bli vald, snarare än det jag främst tror på) och hur jag beter mig mot andra i mitt parti, kanske också i andra partier.

Idén då, där jag tänker på kommunnivån fast det nog går att lyfta högre också. Syfte med idén helt enkelt att se nyttan mer än det egna intresset.

Vad skulle hända om vilka som representerar partiet i fullmäktige skulle tas fram ur en pool med frivillig partimedlemmar, som slumpas fram genom en algoritm som ser till att det blir så nära en representation av kommunens invånare som möjligt vad gäller personliga parametrar som exempelvis de vi har diskrimineringslagstiftning på i Sverige.

Förutom att som kropp tydlig signalera ett ointresse egna maktanspråk, vet vi också att ojämlikhet i tillgång till maktpositioner är en del som spelar roll för huruvida ojämlikheter ekonomiskt ger en explosiv effekt i samexistensen. Länkar till en artikel som beskriver det här. Den ekonomiska jämlikheten går att jobba med politiskt men inte så mycket i den egna praktiken i partiet. Men den maktmässiga går alla gånger, och därmed går det också att konkret jämna ut maktobalans i kommunen i stort.

Enkelt tänker jag ungefär så här

  1. Ett parti ställer upp i kommunvalet
  2. 22 medlemmar har angett att de är beredda att förvalta ett mandat i kommunfullmäktige å partiets vägnar
  3. Partiet får 6 mandat
  4. Algoritmen plockar fram 6 av de frivilliga medlemmarna ur poolen, slumpmässigt men så de 6 i den mån det går representerar andelen i kommunen som är invandrade, hbtq-personer, religiösa, med funktionsvariation och i olika åldrar. Och hälften kvinnor, hälften män såklart.

Visst kan det bli att du blir vald då om du har tre olika parametrar som är ovanliga, men spelar det roll? Kanske bara bra? Det kan såklart vara upp till de frivilliga medlemmarna att ange det de vill ange. De kanske inte vill representera muslimer fast de är muslimer och då kanske det står en fritt att inte ange det i sin profil.

Ett argument mot jag fått från en partiaktiv lokalt som jag bollade det här med är att du vill välja någon som känns bra som person, som du litar på osv. Kanske är det så att de 22 frivilliga då måste bedömas som pålitliga och kapabla innan urvalet av dem görs. På honom lät det lite som att det var så ont om folk att det inte skulle gå att skramla så många, men då tycker jag inte att ett parti ska ställa upp i ett val.

Jag gillar en kultur där många är beredda att ta ansvar om de blir ombedda att göra det, men inte strävar efter att ha ansvarsfulla positioner eller maktpositioner (kan ju vara samma) med den kamp eller spel som kan komma om du får dille på att du ska ha en kommunfullmäktigeplats tex.

Ev skulle systemet som sagt funka att skala upp nationellt också vid en sån situation.

Lämna ett svar

Author Name

Author Email

Titel *

Maximala tillåtna filstorleken är 10MB

Preview 0 Revisions Saved
Dela: